wortels

Wortel | wat doet het met je lichaam?

Wortel, de populaire groente met de kenmerkende oranje kleur, is onder andere bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Maar wat doen deze oranje wortels dan precies met je lichaam? Om te achterhalen of het een goede toevoeging is aan je gezonde voedingspatroon of dieet, is het handig om meer te weten over deze groente.

Wat is wortel?

Wortel is een eetbare wortelgroente die afkomstig is van de plantensoort Daucus carota. De wortel is te herkennen aan de oranje kleur en de langwerpige vorm. De lange slanke wortelen kenmerken zich door de knapperige textuur en zoete smaak.

Waar komen wortels vandaan?

Wortels vinden hun oorsprong in diverse delen van de wereld. Oorspronkelijk zijn de wortelen geteeld in Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Vanuit die landen werd de oranje wortel verspreid naar andere delen van de wereld. Tegenwoordig wordt de wortel in veel landen verbouwd, waaronder in Nederland. Nederlandse wortels staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. De groente is wereldwijd populair vanwege hun heerlijke smaak, de gezonde voedingsstoffen en de veelzijdigheid in de keuken.

Soorten wortels

De meeste wortelen worden geteeld in biologische teelt en zijn te verkrijgen in diverse vormen. Denk daarbij aan lange slanke wortelen, maar ook aan de winterpeen en waspeen. Dat maakt de groente veelzijdig. De eetbare wortel is op verschillende manieren te consumeren. Rauw, gekookt, gestoofd, gebakken of verwerkt in andere gerechten. Waar je oranje wortels in kunt verwerken, zijn bijvoorbeeld wortelsoep en wortelsap.

Hoe bewaar je wortels?

Om de versheid en knapperigheid van de worteltjes te behouden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Voordat je ze opbergt, is het belangrijk om het loof te verwijderen. Dat kan namelijk vocht uit de worteltjes halen en dat heeft een negatief effect op de versheid ervan. Sommige soorten wortelen worden ook zonder loof verkocht. Bewaar de wortelen in de koelkast en zorg dat ze droog zijn.

Hoe gezond zijn wortels?

Wortels staan niet voor niets bekend als een van de gezondste groenten. Of je er nu kiest om ze te bakken, roerbakken, stoven of tot sap te persen, het is rijk aan gezonde voedingsstoffen. Denk aan vitamine A, vitamine K, vetzuren, vezels en antioxidanten. Door deze groente regelmatig te eten, profiteer je van verschillende gezondheidsvoordelen. Denk daarbij aan het bevorderen van een gezonde huid en het verbeteren van de ooggezondheid, het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van je immuunsysteem.

Voordelen elke dag wortels eten

Net als andere groenten, hebben wortelen diverse voordelen. Want dat een wortel gezond is, dat is een ding dat zeker is. Lees hier over de grootste voordelen van wortel op een rij.

Hoeveel wortels per dag?

Hoeveel wortels je iedere dag kunt eten, hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Over het algemeen wordt aangeraden om dagelijks minimaal één portie wortelen te consumeren. Het consumeren van wortel is daar een goede mogelijkheid voor. Je kunt de groente op verschillende manieren in je voedingspatroon opnemen, zoals in salades, roerbakgerechten, als snack of in sappen.

Wortels eten

Zoals we hierboven al kort vermeldden, kun je wortels of peen op verschillende manieren consumeren. Hieronder zetten wij de meest voorkomende manieren op een rij.

Rauwe wortels

Een van de manieren om wortelen te consumeren, is door voor rauwe wortelen te kiezen. Deze kun je eten als gezonde snack, maar je kunt het ook toevoegen aan een lekkere salade.

Gekookte wortels

Je kunt wortelen ook koken om ze te consumeren. Gekookte wortelen kenmerken zich door de zoetere smaak en zachte textuur. Je kunt gekookte wortelen gebruiken in stoofschotels, roerbakgerechten en soepen. Zorg er wel voor dat de wortelen van tevoren gewassen zijn.

wortelsoep

Gestoofde wortels

Wil je genieten van zachte en malse worteltjes, dan kun je ze ook stoven. Als je dat doet worden de worteltjes langzaam gekookt in een vloeistof, zoals bijvoorbeeld in saus of bouillon. Ze zijn op deze manier ideaal als bijgerecht of als onderdeel van een stoofpot.

Gebakken wortels

Gebakken wortelen hebben een knapperige textuur en zijn intens van smaak. Je kunt ze nog meer op smaak brengen door bijvoorbeeld ui, kruiden of specerijen toe te voegen. Gebakken worteltjes zijn de perfecte toevoeging aan geroosterde andere groentes of als gezond bijgerecht.

Wortelsoep

Worteltjes zijn ook uitstekend te gebruiken voor het maken van wortelsoep. Je kunt deze maken met gekookte wortelen, bouillon en andere groenten die je lekker vindt. Vergeet de wortelen niet eerst te schoonmaken voordat je een soep gaat bereiden.

Wortelsap

Een van de meest bekende manieren om wortel te consumeren, is door wortelsap te drinken. Snijd de wortel eerst in plakjes, voordat je die in een blender of sapcentrifuge doet. Je kunt wortelsap puur drinken, maar het is ook mogelijk om het te mengen met andere groentes en fruit. Denk bijvoorbeeld aan combineren met sinaasappel, citroen, citroen, bleekselderij of spinazie. Op deze manier wordt het een heerlijke groentesap. Drink je dat regelmatig, dan profiteer je van de vele (gezondheids)voordelen van wortelen.

Geef een reactie

Top

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now
0
    0
    Winkelwagen
    Jouw mandje is leeg :(Let's shop!