Bleekselderij

Bleekselderij | Wat doet het met je lichaam

Bleekselderij is een groente met een knapperige smaak, die al eeuwenlang in diverse keukens wordt gebruikt vanwege zijn smaak en ingrediënten. Het is niet alleen lekker, maar ook populair door de verschillende gezondheidsvoordelen die het biedt. Hieronder gaan we dieper in op wat deze groente met je lichaam doet.

Inhoudsopgaven

bleekselderij in de grond

Wat is bleekselderij?

Bleekselderij is een groente die zich kenmerkt door de lange stengels en bladeren die kunnen worden gegeten als onderdeel van een salade of als smaakmaker in soepen of stoofschotels. De groente heeft veel weg van knolselderij.

Bleekselderij wordt meestal gekweekt uit zaden die in de grond worden geplant. Om gezond te blijven is veel water nodig. Het kan in de volle grond of in potten worden gekweekt. Ga je zelf bleekselderij kweken, dan kun je het beste beginnen met het zaaien van de zaden in het voorjaar, zodat oogsten vanaf half juni tot ongeveer half september mogelijk is.

Wat doet bleekselderij met je lichaam?

Bleekselderij heeft diverse gezondheidsvoordelen. Zo kan het helpen bij het verlagen van de bloeddruk, heeft het ontstekingsremmende eigenschappen, stimuleert het een gezonde spijsvertering, versterkt het je immuunsysteem en vermindert het stress.

Wat doet bleekselderij met je darmen?

Selderij bevat veel vezels, wat een positief effect heeft op de werking van de darmen. Het stimuleert een gezonde spijsvertering en voorkomt constipatie. Daarnaast kan het helpen om een opgeblazen gevoel en andere maagklachten te voorkomen.

Is bleekselderij goed voor je nieren?

Bleekselderij kan gunstig zijn voor de werking van je nieren. Het hoge watergehalte en de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat de nieren gezond blijven.

Wat doet bleekselderij met je huid?

Bleekselderij bevat stoffen die de productie van collageen stimuleren. Dat houdt de huid stevig en elastisch, waardoor het huid gezond blijft. Daarnaast wordt de huid goed gehydrateerd door het hoge watergehalte van bleekselderij.

Voedingstoffen in bleekselderij

Bleekselderij bevat vitamines, mineralen en antioxidanten die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Vitamines zijn goed vertegenwoordigd, want de groente bevat vitamine A, vitamine C en vitamine K. Daarnaast is het rijk aan mineralen en foliumzuur en aan antioxidanten en fytonutriënten.

Waarom is bleekselderij gezond?

Bleekselderij is laag in calorieën, waardoor het een ideale aanvulling is op een dieet. Daarnaast is het vezelrijk, wat een gezonde spijsvertering stimuleert. Selderij is rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen en antixodiazenne. Ook heeft de groente ontstekingsremmende eigenschappen en kan het bloeddruk- en cholesterol verlangend werken.

Hoeveel stengels bleekselderij per dag?

Er is geen vastgestelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar het is veilig om dagelijks enkele stengels te eten. Extra smaak geven aan een gerecht met bleekselderij? Voeg zout toe of denk aan ingrediënten als kaas, appel, een uitje of walnoten. Je kunt bleekselderij kopen, maar ook je eigen bleekselderij plantje kweken.

Is bleekselderij goed om af te vallen?

Bleekselderij kan helpen bij het afvallen, want het is een caloriearme snack. Het kan op verschillende manieren in recepten worden verwerkt, zoals in salades en roerbakgerechten. Een gezonde dressing op basis van citroensap en olijfolie kan bijvoorbeeld voor een salade een goede optie zijn om extra smaak en weinig calorieën toe te voegen.

Hoe kun je bleekselderij eten?

Er zijn verschillende manieren om bleekselderij te eten, hier zijn enkele voorbeelden:

Afvallen met bleekselderij

Rauwe bleekselderij

Snijd bleekselderij in stengels en eet het rauw als snack of voeg het toe aan een salade. Voor extra smaak kun je het combineren met stukjes appel, komkommer, walnoten of een fijngehakt uitje. Om bleekselderij vers te houden, is het een aanrader om de bleekselderij in de koelkast te bewaren in een plastic zakje of folie. Invriezen is ook mogelijk.

Bleekselderij als gezonde snack

Bleekselderij kun je als gezonde snack snijden en dopen in hummus, guacamole of pindakaas. Daarnaast kan het als ingrediënt gebruikt worden in smoothies.

Gekookt

Het koken van bleekselderij is ook een mogelijkheid. In dat geval kun je het gebruiken in soepen, stoofschotels of door te kiezen voor roerbakken. Voor extra smaak kun je ervoor kiezen om nog wat peper en zout of olie toe te voegen aan je maaltijd. Eet smakelijk!

Bleekselderij sap

Een populaire manier om bleekselderij te consumeren, is door het te persen tot sap. Je kunt bleekselderij sap puur drinken, maar het is ook mogelijk om het te combineren met andere fruitsoorten en groenten. Gecombineerd met fruit en groenten kan het een verfrissend en voedzaam drankje creëren.

Wanneer kun je bleekselderij oogsten?

Als je van plan bent om verse bleekselderij te oogsten, is het belangrijk om te weten wanneer de beste tijd is om de jonge stengels te plukken. Over het algemeen kan bleekselderij geoogst worden vanaf half juli, ongeveer 12-14 weken na het planten van de zaden. Houd de bodem vochtig en voedt de plantjes met meststof, zodat het de kans krijgt om goed te groeien.

Is het klaar voor de oogst, snijd de stengels dan voorzichtig af. Zo voorkom je dat de plant beschadigt en de groei van nieuwe stengels wordt tegengehouden. Ga je bleekselderij planten, doe dat dan op een zonnige plek met een goed doorlatende grond. Het is het beste om selderij te oogsten in de late zomer of vroege herfst.

Waar komt bleekselderij vandaan?

Bleekselderij met knop

Bleekselderij heeft zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en werd duizenden jaren geleden gekweekt in Griekenland en Egypte. De oude grieken gebruikten bleekselderij als medicinale plant, vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

De Romeinen waren de eersten die het verwerkten in hun culinaire gerechten. Zo begint elke klassieke Italiaanse tomatensaus met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, een stengel, bleekselderij en een worteltje.

Vanuit Italië verspreidde de teelt van bleekselderij zich naar andere delen van Europa en later nog naar Amerika. Tegenwoordig staat bleekselderij bekend als populair ingrediënt in verschillende delen van de wereld.

Geef een reactie

Top

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now
0
    0
    Winkelwagen
    Jouw mandje is leeg :(Let's shop!