Bleekselderij gezond

Bleekselderij sap gezond? Alle feiten en fabels op een rij.

Bleekselderij sap is in de afgelopen jaren steeds meer in populariteit gestegen en dat is niet zonder reden. Mensen zien het als methode om te werken aan een gezonde leefstijl of om af te vallen. Maar hoe zit het nu echt? Is bleekselderij sap gezond of is dat echt iets dat mensen geloven? Om jou een beter beeld te geven van hoe het echt zit, zetten wij hieronder alle feiten en fabels over selderij sap op een rij.

Inhoudsopgaven

 1. Wat is bleekselderij sap?
 2. Alle gezondheidsvoordelen van bleekselderij sap
 3. Is bleekselderij sap gezond?
 4. De voedingsstoffen in selderij sap
 5. Veel gestelde vragen

Wat is bleekselderij sap?

Bleekselderij sap gezond

Bleekselderij sap is een drankje dat wordt gemaakt door rauwe bleekselderij stengels in kleine stukken te persen en het sap te drinken. Bleekselderij is een groente die veel weg heeft van knolselderij en meestal rauw wordt gegeten als snack. De groene kan daarnaast in salades of soepen worden verwerkt als smaakmaker of tot een sap geperst worden.

Je kunt dit sapje maken met behulp van een blender of juicer. Bleekselderij is een groente die rijk is aan belangrijke voedingsstoffen, zoals provitamine A en vitamine A, vitamine K, vitamine C, foliumzuur en kalium. Het sap bevat weinig calorieën en wordt daardoor vaak geconsumeerd als onderdeel van een gezonde leefstijl. Het sap heeft een licht zoute en knapperige smaak en is een beetje bitter. Je kunt het puur drinken, maar veel mensen kiezen ervoor om het te mengen een andere groente en fruit voor een zoetere smaak.

Alle gezondheidsvoordelen van bleekselderij sap

Een van de bekendste gezondheidsvoordelen van bleekselderij sap, zijn de ontstekingsremmende eigenschappen. Bleekselderij bevat fytonutriënten, waaronder luteoline. De eigenschappen van de fytonutriënten helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en kunnen volgens onderzoeken daarnaast het risico op chronische ziekten verminderen.

Bleekselderij helpt volgens diverse onderzoeken ook bij het verbeteren van de spijsvertering. Dat is het geval omdat selderij veel vezels bevat. Daarnaast zorgen de vezels voor een verzadigd gevoel en houden ze je bloedsuikerspiegel goed in balans. Door de aanwezigheid van fytochemicaliën in bleekselderij sap, wordt ook de bloedstroom in het lichaam bevordert. Dat helpt erbij om de bloeddruk te verlagen.

Bleekselderij sap bevat weinig calorieën en is daarmee een prima optie voor mensen die graag willen afvallen. Bleekselderij is voorzien van verschillende antioxidanten, waaronder vitamine C. Diverse stoffen in het sapje helpen bij het ontgiften van het lichaam. Daarnaast zou het drinken van het sap de functie van de nieren en lever versterken.

Bleekselderij gezond

Is bleekselderij sap gezond?

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan om te achterhalen wat de effecten van bleekselderij zijn op onze gezondheid. Bleekselderij bevat veel goede voedingsstoffen en is daarom absoluut een gezonde groente. Naast de voedingstoffen bevat bleekselderij ook veel water, waardoor het helpt bij het hydrateren van je lichaam.

Enkele onderzoeken suggereren dat bleekselderij sap ontstekingsremmende eigenschappen heeft, de werking van je darmen versterkt, een positief effect heeft op maagzuur en maagklachten, een gezonde spijsvertering stimuleert en je bloeddruk verlaagt. Belangrijk om te weten is dat bleekselderij sap een mooie aanvulling is op een gezond dieet, maar dat het niet meteen een wondermiddel is voor een goede gezondheid.

De voedingsstoffen in selderij sap

Selderij sap is een populaire gezonde drank vanwege de ingrediënten dat het bevat. Selderij is rijk aan antioxidanten, bioactieve stoffen, vitamines en mineralen en andere ingrediënten. Bleekselderij zou het immuunsysteem versterken en beschermen tegen schadelijke invloeden van onder meer bacteriën, virussen, zware metalen, schimmels en medicijnen. Hieronder vertellen wij je meer over de belangrijkste voedingsstoffen en hoe deze bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Vitamines

Selderij sap is een uitstekende bron van belangrijke vitamines die ons lichaam nodig heeft. Zo bevat het sap een hoog gehalte aan vitamine A, een krachtige antioxidant dat een belangrijke rol speelt bij het behouden van een gezonde huid en haar, een goed gezichtsvermogen en een sterk immuunsysteem.Naast vitamine A is ook vitamine C goed vertegenwoordigd in selderij sap. Deze antioxidant speelt een belangrijke rol bij de productie van collageen, dat nodig is voor sterke botten en gewrichten en een gezonde huid.Bleekselderij sap is ook een goede bron van vitamine K, wat nodig is voor sterke botten en een goede bloedstolling. Regelmatig bleekselderij sap maken zorgt er dan ook voor dat je verschillende belangrijke vitamines binnenkrijgt.

Mineralen

De goede voedingsstoffen van bleekselderij sap, waaronder vitaminen, bestaan ook uit mineralen. Het is belangrijk om mineralen binnen te krijgen voor een gezond lichaam. De belangrijke mineralen in bleekselderij sap zijn kalium, natrium, calcium en magnesium.Een van de meest aanwezige mineralen, kalium, heeft een positieve invloed op het regeluren van de bloeddruk en de hartfunctie. Kalium draagt daarnaast bij aan de gezondheid van het zenuwstelsel en de spieren. Naast kalium, komt ook natrium voor in bleekselderij sap. Natrium houdt het vochtbalans in het lichaam op peil en kan de bloeddruk handhaven.Bleekselderij sap is ook een belangrijke bron van calcium. Deze mineraal is belangrijk voor de botten, de tanden, het zenuwstelsel en spieren. Magnesium houdt je spieren en zenuwstelsel gezond en speelt een rol in het reguleren van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

Antioxidanten

Selderij sap bevat verschillende antioxidanten die belangrijk zijn voor het stimuleren van een gezonde leefstijl. Deze stoffen helpen om schadelijke vrije radicalen te bestrijden die leiden tot celbeschadigingen en ontstekingen in het lichaam. Enkele belangrijke antioxidanten zijn vitamine C, flavonoïden en polyfenolen. Flavonoïden komen in allerlei soorten groente voor, waaronder in bleekselderij.Flavonoïden en polyfenolen hebben allebei ontstekingsremmende eigenschappen en zijn in staat het lichaam ook tegen chronische ziekten te beschermen. Hierdoor wordt het risico op verschillende ziekten, zoals bijvoorbeeld hartaandoeningen, diabetes en kanker, verlaagd.

voedingsstoffen

Cafeïnezuur

Cafeïnezuur staat bekend als een van de belangrijkste bioactieve stoffen in bleekselderij sap. Deze stof heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Cafeïnezuur gaat celbeschadiging tegen en vermindert het risico op verschillende ziekten. Regelmatig bleekselderij sap drinken kan ook helpen bij het reguleren van je bloedsuiker, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

P-coumarinezuur

Een andere belangrijke bioactieve stof in bleekselderij sap, is p-coumarinezuur. Dit plantaardige fenolzuur heeft een aantal positieve effecten op onze gezondheid. P-coumarinezuur kan ontstekingen in het lichaam verminderen, helpen bij het bestrijden van bacteriën en helpen bij het voorkomen van de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten.

Ferulinezuur

Ga je bleekselderij sap maken, dan krijg je ook ferulinezuur binnen. Deze bioactieve stof helpt bij het verminderen van de schadelijke effecten van vrije radicalen in het lichaam. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking en verbetert het de gezondheid van je hart en het cholesterolgehalte in je bloed.

Luteoline

Luteoline is een flavonoïde die beschikt over krachtige antioxidanteneigenschappen. Naast het neutraliseren van vrije radicalen heeft het nog meer gunstige eigenschappen. Zo helpt het bij het verminderen van ontstekingen en verkleint het risico op chronische ziekten. Luteoline heeft ook immuunversterkende eigenschappen die bijdragen aan een goede weerstand.

Tanninen

Tanninen zijn een groep van natuurlijke stoffen die in staat zijn om ontstekingen af te remmen en cellen te beschermen tegen vrije radicalen. Tanninen helpen erbij om schadelijke stoffen sneller af te stoten, zodat ontstekingen geen kans krijgen.

Saponinen

Saponinen zijn een groep van natuurlijke stoffen die voorkomen in bleekselderij sap. Een van de belangrijkste potentiële gezondheidsvoordelen van deze stof, is dat het vermogen heeft om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Net als veel andere voedingsstoffen in selderij sap, heeft ook deze stof de kracht om ontstekingen te verminderen.

Kamferol

Kamferol is een flavonoïde, die kan bijdragen aan de behandeling van verschillende aandoeningen. Daarnaast heeft het een potentieel vermogen om sommige vormen van kanker te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat kamferos mogelijk helpt bij het remmen van de groei van kankercellen en de verspreiding hiervan. Het kan daarnaast bijdragen aan een gezonde hartfunctie en het verbeteren van de gezondheid van de bloedvaten. Tenslotte heeft deze stof een gunstig effect op de hersenen en het zenuwstelsel.

Waarom bleekselderij in een selderij sap drinken?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen bleekselderij drinken in de vorm van selderij sap. Dat komt voornamelijk door de vele gezonde ingrediënten die het bevat, zoals vitaminen, mineralen en antixodianten. Door het sap te persen, worden die ingrediënten in een geconcentreerde vorm verkregen. Het is dan ook een eenvoudige manier om belangrijke stoffen binnen te krijgen, of het nu is omdat je gezonder wilt leven, je je spijsvertering wilt verbeteren of omdat je graag wat kilo’s kwijtraakt.

Veelgestelde vragen

Wat doet bleekselderij sap met je lichaam?Bleekselderij sap maken om het daarna te drinken kan verschillende positieve effecten hebben op je lichaam en gezondheid. Niet alleen krijg je in één klap allerlei gezonde ingrediënten binnen, ook is het mogelijk dat ontstekkingen sneller worden afgeremd, de spijsvertering beter wordt en je lichaam goed gehydrateerd blijft.

1. Hoe vaak mag je selderij sap drinken?

Er is geen vastgelegde hoeveelheid voor hoe vaak je bleekselderij sap mag drinken. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals je leefstijl, gezondheidstoestand en dieet. Je bepaalt zelf wat je hierin fijn vindt. Dat selderij sap gezond is om verschillende redenen, is een ding dat zeker is. Realiseer je alleen wel dat het geen wondermiddel is en het niet al je gezondheidsproblemen zomaar oplost.Wil je beginnen met het drinken van bleekselderij sap, begin dan eerst met kleine hoeveelheden. Bevalt het goed, dan kun je de hoeveelheid later altijd nog verhogen. Heb je een gevoelige maag? Pas dan wel op met het drinken van het sap. Te veel drinken kan vervelende bijwerkingen opleveren, zoals bijvoorbeeld maagklachten.Houd er rekening mee dat wanneer je selderij sap niet puur drinkt, maar in combinatie met bijvoorbeeld fruit, je alsnog veel suiker binnenkrijgt. Veel fruitsoorten zijn voorzien van een groot suikergehalte, wat misschien niet helemaal binnen je gezonde leefstijl past. Wil je afvallen en vind je bleekselderij puur drinken niet lekker, kies er dan voor om het te mengen met andere groenten.Je kunt het sap in de ochtend op een nuchtere maag nemen, omdat dat een snelle manier is om voedingsstoffen binnen te krijgen. Sommige mensen vinden het juist weer niet fijn op een lege maag. Probeer daarom te ondervinden wat je zelf fijn vindt.

2. Hoeveel bleekselderij voor een sapje?

Wil je een bleekselderij sapje maken, dan wordt het vaak aangereden om 1 bosje bleekselderij te gebruiken. Dat komt neer op ongeveer 10 à 12 stengels. Het hangt ook af van de grootte van de stengels, dus houd daar rekening mee als je de stengels in de blender doet. Als je net begint met het drinken van dit sapje, kun je ook beginnen met een kleinere hoeveelheid. Of je het nu drinkt op een nuchtere maag of nadat je al iets hebt gegeten, de smaak is vrij sterk.Ben je geen fan van de smaak, dan kun je deze verbeteren door het sapje te mengen met ander voedsel, zoals groenten of fruit. Als je bezig bent met het afvallen, is het wel goed om te weten dat het suiker dat afkomstig is van het fruit voor een flinke piek zorgt in je bloedsuiker. Voor bleekselderij kun je de originele groente gebruiken of kiezen voor biologische selderij.

3. Is bleekselderij sap vochtafdrijvend?

Ja, bleekselderij sap is zeker vochtafdrijvend doordat het rijk is aan kalium. Deze mineraal is in staat om overtollig vocht te verwijderen uit het lichaam. Dat leidt tot een minder opgeblazen gevoel en een betere vochtbalans.Er zijn al diverse wetenschappelijke onderzoeken en boeken geschreven over bleekselderij sap. Populaire boeken zijn het boek Thyroid Healing en Medical Medium van Anthony William, waarin hij schrijft over de ontelbare voordelen van bleekselderij sap.

Geef een reactie

Top

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now
0
  0
  Winkelwagen
  Jouw mandje is leeg :(Let's shop!