Voordelen wortels

De voordelen van wortels eten op een rij gezet.

Wortels hebben veel krachtige voordelen voor je gezondheid. Van het bevorderen van een stralende huid tot het versterken van je botten, wortels zijn een veelzijdige groente met diverse gezondheidsvoordelen. Leer meer over de voedingsstoffen in wortelen, hoeveel je ervan kunt eten en waar het allemaal goed voor is.

1. Goed voor de ogen

Gezonde ogen en huid

Vitramine A is goed vertegenwoordigt in wortels. Die vitamine heeft als voordeel dat het bijdraagt aan een goede ooggezondheid. Het is dan ook zeker waar dat wortels goed zijn voor je ogen. Het eten van wortels kan helpen bij het beschermen van je zicht, waardoor je goed scherp blijft zien. Bovendien maakt vitamine A het risico op oogaandoeningen kleiner.

2. Een stralende huid

Het regelmatig eten van wortels heeft ook als voordeel dat je er een stralende huid van krijgt. Dat komt omdat wortels voorzien zijn van een hoog gehalte aan antioxidanten. Die antioxidanten dragen bij aan gezonde cellen en een gezonde huid. Daarnaast helpen antioxidanten met het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

3. Sterke botten

Als je wortels eet, heeft dat niet alleen een positief effect op je ogen en je huid. Door het calcium en andere materialen die in de groente verwerkt zijn, krijg je door het consumeren van wortels ook sterke en gezonde botten.

3. Lagere cholesterol

Wortel bevat oplosbare vezels, die een positief effect hebben op het verlagen van cholesterol in het lichaam. Voeg je wortel toe aan je gezonde voedingspatroon of dieet, dan kan dat erbij helpen om je een cholesterol te verlagen. Dat zorgt ervoor dat je je hartgezondheid verbetert en het risico op hart- en vaatziekten kleiner maakt.

4. Gezonde darmen

Worteltjes zijn rijk aan vezels. Die vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en een goede darmgezondheid. Er wordt een gezonde darmwerking gerealiseerd en op deze manier kun je constipatie beter voorkomen. De vezels zijn een belangrijke voedingsbron voor de goede bacteriën in de darmen.

Wat zit er in wortels?

Wortel zit vol met belangrijke voedingsstoffen. Niet voor niets is het een van de populairste groenten die mensen consumeren. Wortelen bevatten niet alleen vitamines, maar ook antioxidanten, fytochemicaliën en carotenoïden. Diverse carotenoïden in de groente hebben een preventieve werking op kanker. Hieronder vind je de belangrijke voedingsstoffen in wortelen.

Mineralen

Wortels zijn voorzien van diverse mineralen die ons lichaam nodig heeft. Denk daarbij aan belangrijke mineralen als voldoende calcium en kalium. Die mineralen spelen een rol in het behouden van gezonde botten, een goede bloeddruk en een sterk immuunsysteem.

Vitamine A (bètacaroteen)

Wortels zijn ook een goede bron voor diverse vitamines, waaronder vitamine A. Deze vitamine is aanwezig in de vorm van bètacaroteen. Bètacaroteen geeft wortels de oranje kleur en wordt door het lichaam omgezet tot vitamine A. Deze vetoplosbare vitamine is essentieel voor een goede ooggezondheid. Ook draagt het bij aan het realiseren van een gezonde huid en heeft het een positief effect op het versterken van je immuunsysteem.

Vitamine A is zelfs een van de belangrijkste vitamines om blindheid bij kinderen te voorkomen. Wortels zijn dan ook niet alleen voor volwassen de ideale groente, maar ook voor kinderen is het goed om deze groente genoeg te consumeren.

Vezels

Wortels zijn een belangrijke bron van vezels, zowel oplosbare vezels als onoplosbare vezels. Die vezels kunnen helpen bij het stimuleren van gezonde darmen. Zo maak je de kans op maagklachten en constipatie kleiner.

Bovendien helpen vezels erbij om een verzadigd gevoel te geven, waardoor je niet snel weer honger hebt na het consumeren van deze groente. Daardoor kiezen veel mensen er ook voor om de wortelen als snack te eten, als tussendoortje. Vezels hebben ook een positief effect op je bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. In een portie wortels zitten maar liefs 3 gram vezels.

Vitamine C

Niet alleen (pro) vitamine A is goed vertegenwoordigd in wortels, dat geldt ook voor vitamine C. Deze antioxidant versterkt het immuunsysteem en helpt daarnaast om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast stimuleert vitamine C de productie van collageen. Dat kan helpen om je huid gezonder en elastischer te maken.

Kalium

In wortels zit ook kalium, een mineraal dat belangrijk is voor het handhaven van een gezonde bloeddruk en het ondersteunen van een goede hartfunctie. Kalium is tevens goed voor het bevorderen van de werking van de spieren, waardoor het een essentiële voedingsstof is voor het lichaam.

gezonde wortels

Hoeveel wortels mag je eten?

Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wortels die je kunt eten. Het is daarom zelf goed om te bepalen hoeveel gram wortels je per dag of per week eet. Omdat het aanbevolen is om iedere dag een portie groente te consumeren, kun je wortels zeker in je voedingspatroon opnemen. Er zijn verschillende bereidingsvormen van wortelen. Zo kun je kiezen voor rauwe wortelen, maar kun je worteltjes ook koken, stoven of persen tot wortelsap. Daardoor is het mogelijk om lekker veel te experimenteren met bereidingsvormen.

Ga je wortelsap maken, dan kun je dat puur drinken of mixen met andere groente en fruit. Denk bijvoorbeeld aan combineren met appel, citroen of spinazie. Wortelsap drinken is een goede manier om snel belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam binnen te krijgen. Niet voor niets wordt het gezien als zeer populaire groentesap.

Wortels zijn te verkrijgen in verschillende soorten. Zo kun je kiezen voor een dikke wortel, slanke wortels, nantes wortels, een winterpeen of bospeen. Hoe zit het met het consumeren van wortel tijdens de zwangerschap? De groente kan zeker geconsumeerd worden tijdens de zwangerschap, want er zitten veel voedingsstoffen in die zowel voor zwangere vrouwen als voor de ontwikkeling voor de baby goed zijn.

Is rauwe wortels goed voor je?

Veel mensen zien rauwe wortels als de ideale snack. Door de knapperige textuur en de zoete smaak kiezen veel mensen voor dit tussendoortje. Rauwe wortels zijn dan ook goed voor je en bevatten daarnaast maar weinig calorieën. Dat maakt het een snack die ook ideaal is voor als je aan het afvallen bent. Er zitten maar weinig koolhydraten in en het zit bomvol gezonde voedingsstoffen, dus het rauw eten van wortels is zeker een gezonde keuze.

Is wortel goed voor de spieren?

Of wortel gezond is voor de spieren? Ja, zeker! Zowel kalium als vitamine A dragen bij aan een goede spierfunctie in je lichaam. Combineer worteltjes wel met andere eiwitrijke voedingsmiddelen om voor gezonde spieren te zorgen.

Kan je elke dag wortels eten?

Dat wortel voordelen heeft, is een ding dat zeker is. Het is dan ook mogelijk om elke dag wortels te eten. Houd er wel rekening mee dat je het risico op een oranje huid dan groter maakt, want dat is geen fabeltje. Probeer de juiste balans te vinden en kies niet voor te grote hoeveelheden. Bekijk vooral de voedingswaarden om te bepalen hoe je een goed voedingspatroon samenstelt waarin je niet zomaar tekort komt aan belangrijke voedingsstoffen.

Wortels hebben een positieve invloed op de algehele gezondheid, dus het is zeker een aanrader om het regelmatig te consumeren. Of je het nu als sap drinkt, rauw eet of verwerkt in je soepen of salades, met deze veelzijdige groente kan het allemaal.

Geef een reactie

Top

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now
0
    0
    Winkelwagen
    Jouw mandje is leeg :(Let's shop!