wortels en zwanger

Wortel en zwanger, kan dat wel?

Ben je momenteel zwanger en wil je weten of je wortel mag consumeren als aanstaande moeder? En zo ja, welke voordelen dit heeft voor jou en je ongeboren baby? Lees snel verder, wij zetten het allemaal voor je op een rijtje om je op weg te helpen, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken in je voedingspatroon!

Mag je wortel eten tijdens de zwangerschap?

Ja, het eten van wortels is over het algemeen veilig tijdens je zwangerschap. Het kan dan ook een waardevolle toevoeging zijn aan je gezonde voedingspatroon of dieet. Wortels zijn voedzaam en rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam.

Voor zowel jou als je baby heeft het consumeren hiervan gezondheidsvoordelen, waardoor je het met een gerust hart kunt eten. Je hoeft jezelf dan ook niet druk te maken over dat wortels aangeboren afwijkingen veroorzaken. Laat je dan ook niet zomaar door anderen beïnvloeden.

De meeste vrouwen kunnen zonder problemen wortels consumeren tijdens de zwangerschap. Over het algemeen zijn ze veilig en bieden ze tal van voordelen. Er zijn enkele contra-indicaties te benoemen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld allergie, overconsumptie en spijsverteringsproblemen. Als je te maken hebt met een van die problemen, is het raadzaam om een arts in te schakelen voor advies.

wortels tijdens de zwangerschap

Voordelen van wortels bij zwangere vrouwen.

De combinatie van wortel – zwanger kan uitstekend. Wortels bevatten namelijk tal van belangrijke vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels die van belang zijn voor een goede gezondheid voor jezelf en je baby. Denk daarbij aan een betere werking van de nieren en hersenen, het zuiveren van je bloed en het verhogen van je immuniteit bijvoorbeeld. Ben je benieuwd naar de grootste voordelen van wortelen bij zwangere vrouwen? Hieronder sommen wij er een aantal voor je op.

1. Vitamine A

Tijdens de zwangerschap vitamine A binnenkrijgen is van groot belang. Die vitamine heeft een positief effect op de ontwikkeling van de organen, botten en het gezichtsvermogen van de baby. Ook heeft de vitamine voor jezelf diverse voordelen, want het heeft een gunstig effect op de ooggezondheid en een stralende huid.

2. Bètacaroteen

Wortels zijn voorzien van een hoog gehalte aan betacaroteen. Dit is een antioxidant die door het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Deze caroteen zorgt ook voor de oranje kleur van de wortels. De voedingsstof heeft een positieve invloed op de groei en ontwikkeling van je ongeboren kind.

3. Placenta

De voedingsstoffen in wortels, zoals vitamine A, vitamine C, betacaroteen, calcium, kalium, foliumzuur en magnesium, kunnen een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van de placenta. Een gezonde placenta speelt een belangrijke rol in de zwangerschap, want die is essentieel voor de toevoer van voedingstoffen en zuurstof naar je baby. In het eerste trimester, het tweede trimester en het laatste trimester.

4. Ogen

Eet je regelmatig wortel als je zwanger bent, dan draagt dat ook bij aan gezondere ogen. Dat heeft de groente te danken aan het hoge gehalte aan vitamine A en de antioxidanten die erin verwerkt zitten. Het klopt dan ook zeker dat wortel gezond is voor je ogen. Je blijft scherper zien en ook voorkom je vervelende oogaandoeningen sneller. Het is niet alleen positief voor jouw ooggezondheid, maar ook voor het gezichtsvermogen van je ongeboren baby.

5. Gezond gewicht

Wil je als aanstaande moeder graag goed op gewicht blijven? Dan kun je wortel ook met een gerust hart eten. Wortelen zijn laag in calorieën en bevatten veel vezels, waardoor het ideaal is voor als je graag een gezond gewicht wilt aanhouden als je zwanger bent. De vezels in de groente dragen bij aan een gezond maagdarmkanaal en het voorkomen van constipatie. Een gezonde spijsvertering is belangrijk tijdens de zwangerschap, waardoor het een van de groenten is die je zeker kunt opnemen in je voedingspatroon.

Wortelsap tijdens de zwangerschap

Je kunt wortels rauw eten of koken, stoven of bakken, maar het is ook mogelijk om er wortelsap van te maken. Het is een goede bron van belangrijke voedingsstoffen, dus het drinken hiervan kan zeker geen kwaad als je zwanger bent. Consumeer het wel met mate en drink het niet elke dag.

Je kunt de groentesap puur drinken, maar het is ook te combineren met andere groenten en fruit. Denk bijvoorbeeld aan mixen met appels, tomaten, melk, water, pompoen, sinaasappel of mandarijnen. Wortel- en andere groentesappen helpen erbij om de bloedstolling te verbeteren.

zwangere buik wortels

Rauwe wortels eten

Het eten van rauwe wortels kan veilig zijn, maar het is wel van belang dat je goede maatregelen treft voordat je ze consumeert. Het is belangrijk om de wortelen eerst grondig te wassen van tevoren, om eventuele bacteriën te verwijderen. Je kunt rauwe wortels als snack eten, maar het is ook een lekkere toevoeging in een salade. Aan salades kun je uiteraard nog meer ingrediënten toevoegen, zoals kaas, noten, komkommer, walnoten of paprika. Het eten van rauwe wortels helpt er overigens bij om je tanden te versterken en gezond te houden.

Kortom, het is zeker mogelijk om wortels op een veilige manier te consumeren tijdens je zwangerschap. Het is geen gevaarlijk voedsel, het bevat juist veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor jou en de baby. Denk daarbij aan vitamine A, vitamine C, vitamine E en betacaroteen, ijzer, calcium en kalium. Krijg je via de groenten die je eet niet genoeg voedingsstoffen binnen die belangrijk zijn voor je lichaam? Dan kun je nog overwegen om daar supplementen voor te slikken.

Dat wortel gezond is, weet je nu inmiddels wel. Je kunt het eten of drinken en er zijn tal van bereidingsvormen waarmee je kunt experimenteren. Gebakken wortelen, gekookte wortelen of rauwe wortelen, je kunt alle kanten op. Ook kun je worteltjes gebruiken als bijgerecht, om er sauzen mee te maken of om er soepen mee te bereiden. De voordelen van wortelen nemen niet zomaar af, ook niet als ze worden gekookt of gebakken. De warmtebehandeling zorgt er niet voor dat essentiële eigenschappen van de groente verloren gaan.

Door de samenstelling aan gezonde ingrediënten past het goed in je eetpatroon tijdens je zwangerschap. Profiteer daarom vooral van de gezondheidsvoordelen van wortel. Een andere groente die veel geconsumeerd wordt tijdens de zwangerschap, is bleekselderij. Benieuwd hoe het zit met de combinatie bleekselderij – zwanger? Lees je dan van tevoren goed over in en ga op zoek naar eventuele risico’s en gezondheidsvoordelen.

Top

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now
0
    0
    Winkelwagen
    Jouw mandje is leeg :(Let's shop!