bleekselderij en zwanger

Bleekselderij en zwanger, kan dat wel?

Als aanstaande moeder is het van belang om goed voor jezelf en je baby zorgen. Daarom is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan je voeding. Het is dan ook verstandig om jezelf af te vragen welke voedingsmiddelen je wel en niet veilig kunt eten tijdens de zwangerschap. Een groente die regelmatig ter discussie staat, is bleekselderij. Want is selderij eten wel veilig voor zwangere vrouwen? In het artikel bespreken we onder andere welke voedingsstoffen er in de groente verwerkt zitten, wat de voordelen van de groente zijn en of het eten hiervan risico’s met zich meebrengt voor jou als toekomstige moeder.

Inhoudsopgaven.

Mag je bleekselderij eten tijdens de zwangerschap?

Ja, je mag bleekselderij eten tijdens de zwangerschap. Door de vele gezondheidsvoordelen die het biedt, is het juist gezond om tijdens de zwangerschap selderij te eten. Omdat het tot de nitraatrijke groenten behoort, wordt aangeraden om dit maximaal 2 keer per week te eten.

Gezonde voedingsstoffen

Selderij zit bomvol goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van jou en je baby. Zo bevat het onder andere vitamines, mineralen, zaden en antioxidanten. Onder andere vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium en calcium zijn vertegenwoordigd in selderij.

Diverse gezondheidsvoordelen

Verse selderij heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Niet voor niets werd het al een lange tijd voor medicinale doeleinden gebruikt, in bijvoorbeeld het oude Griekenland. Zo is er door wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat de groente ontstekingsremmende eigenschappen heeft, waardoor ontstekingen in het lichaam verminderd of voorkomen kunnen worden. Door de vele vezels in de selderij, stimuleert het een gezond spijsverteringsstelsel en voorkomt het een opgeblazen gevoel en constipatie. Daarnaast kan het voedsel de bloeddruk verlagen, de bloedsuikerspiegel in balans houden, de functie van de nieren en lever verbeteren en kan het helpen bij het gezond houden van de ogen, huid en botten.

Er zijn ook enkele situaties waarin het beter is om selderij te vermijden als zwangere vrouw. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je medicijnen slikt tegen een hoge bloeddruk, te maken hebt met een ontsteking aan de blaas of andere ziekten van de blaas of als je diabetes hebt. Ook wanneer je een gevoelige maag hebt, is het goed om op te letten met het consumeren hiervan. Dan kan het namelijk leiden tot een verhoogde gasvorming en winderigheid of misselijkheid.

Bleekselderij is een voedzame toevoeging aan je gezonde voedingspatroon tijdens je zwangerschap. Of je nu nog in de vroege stadia zit of al verder bent in de zwangerschap, selderij kan een prima aanvulling zijn op je maaltijden. Het goed wassen van de selderij is wel belangrijk om te doen als je bacteriën geen kans wilt geven. Je kunt het op verschillende manieren consumeren. Voor zwangere vrouwen is het een aanrader om het toe te voegen aan een maaltijd voor extra smaak of als bijgerecht. Je kunt het product koken of bakken.

Niet te veel nitraatrijke groenten

Wel is het goed om rekening te houden met het feit dat de groente bepaalde stoffen bevat die samentrekkingen van de baarmoeder kunnen veroorzaken, wat weer kan resulteren in vroeggeboorte of een miskraam. Eet het daarom maximaal twee keer per week als je zwanger bent, net als andere nitraatrijke groenten als chinese kool, koolrabi, andijvie, rode bieten, raapstelen, spinazie, spitskool en venkel.

Na 22 weken zwangerschap kan selderij een allergische reactie veroorzaken bij de baby, wat ook effecten kan hebben na de bevalling. Het is dus ook een mogelijkheid om de groente na de 22e week niet meer te consumeren als je wilt voorkomen dat het schadelijk is voor je kind. Probeer allergieën voor zowel jezelf als je kind zoveel mogelijk te voorkomen.

Bleekselderij sap en zwanger

Als aanstaande moeder wil je natuurlijk gezond zwanger zijn. Als je waarde hecht aan een gezond voedingspatroon, kun je selderij zeker overwegen voor gezonde maaltijden en drankjes. Het is belangrijk om voldoende koolhydraten binnen te krijgen om je energie op peil te houden. Bleekselderij sap bevat koolhydraten, al is dat relatief weinig vergeleken met andere vruchtensappen en frisdranken.

De smaak verbeteren

Je kunt bleekselderij sap puur drinken, maar het is mogelijk dat je de smaak dan wat bitter of sterk vindt. Het is daarom ook mogelijk om andere groenten en fruit toe te voegen aan je sapje. Denk daarbij aan bijvoorbeeld wortel, bessen, bladeren van een andere plant en kruiden.

Het drinken van selderij sap helpt je erbij om je lichaam te hydrateren door overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen, verbetert de stofwisseling en stimuleert een gezonde spijsvertering. Bovendien zitten er antioxidanten in selderij, wat kan helpen om schade aan cellen te verminderen en je immuunsysteem een boost te geven.

Verse selderij gebruiken

Wil je graag selderij sap nemen tijdens je zwangerschap, dan is het belangrijk om te weten dat je het sap het beste vers kunt maken en daarna gelijk op kunt drinken. Zo weet je zeker dat het sap geen bacteriën bevat die schadelijk kunnen zijn voor jou of je baby. Al met al is het een gezonde en voedzame drank die je energie en gezondheid op peil houdt tijdens deze bijzondere periode van je leven.

Welke groenten zijn wel goed tijdens de zwangerschap?

Hoewel bleekselderij over het algemeen goed is voor de gezondheid, is het niet aan te raden om het heel vaak te eten tijdens je zwangerschap. Daarom wordt ook aangeraden om het maximaal twee keer per week te consumeren. Combineer het product met andere gezonde groenten, die goed zijn tijdens de zwangerschap.

Denk daarbij ten eerste aan bladgroenten, die volzitten met voedingsstoffen als ijzer, calcium, foliumzuur en vitamine K (spinazie, boerenkool, sla etc). Ook wortelgroenten en kruisbloemige groenten zijn een aanrader als je producten zoekt die een gezonde samenstelling van ingrediënten hebben. Tomaten en paprika’s zijn bovendien het overwegen waard als je tijdens je zwangerschap gezond wilt blijven eten.

Het is belangrijk om gevarieerd te eten tijdens de zwangerschap. Dat betekent dat het slim is om voldoende groenten en fruit te eten. Als je twijfelt over welke groenten en fruit goed zijn voor jou en je baby, kun je ervoor kiezen om te overleggen met je huisarts of een diëtist. Op basis daarvan kun je eventueel voorzorgsmaatregelen treffen. In het geval van zwangerschap zijn er tenslotte enkele contra-indicaties, zoals rauw vlees en vis, alcohol, bepaalde geneesmiddelen en bepaalde zuivelproducten.

Geef een reactie

Top

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now
0
    0
    Winkelwagen
    Jouw mandje is leeg :(Let's shop!