Wortelsap kopen? 9 gezondheidsvoordelen voor jouw lichaam.

Wortelsap heeft niet alleen als voordeel dat het lekker is, ook is het ontzettend gezond voor je lichaam. Het sap zit boordevol belangrijke voedingstoffen en biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je 9 redenen waarom je wortelsap zou moeten overwegen als een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Wat is wortelsap?

Wortelsap is een drank die gemaakt wordt van wortel. Het sap is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder mensen die veel waarde hechten aan een goede gezondheid en dat is niet zonder reden. Wortelsap bevat veel goede voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Het sap wordt daarnaast gebruikt als ingrediënt in verschillende sappen en smoothies.

Je kunt het drankje goed combineren met andere groenten en fruit om unieke smaken te creëren. Denk bijvoorbeeld aan wortel-appelsap, wortel-sinaasappelsap, groene wortelsap wortel-bietensap of wortel-gembersap. Ook is het heerlijk met bleekselderij, verse gember, citroen, appel of biet. In welke vorm je het sap ook drinkt, het is een geweldige manier om wat extra gezonde voedingsstoffen toe te voegen aan je dieet.

wortelsap drinken

Is wortelsap wel echt gezond?

Wortelschap wordt gezien als gezonde drank omdat het een hoge concentratie aan voedingsstoffen heeft. Het is een goede bron van vitamine A en bètacaroteen. Vitamine A heeft een positieve invloed op de gezondheid van het immuunsysteem, de ogen en de huid. In wortelsap zitten ook enkele antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen die cellen kunnen beschadigen en de kans op veroudering en ziekten vergroten.

Door de van nature aanwezige suikers in worteltjes, krijgt het sap een lichtzoete smaak. Je kunt kiezen voor strandaard wortelsap, maar ook verse biologische wortelsap is het proberen waard. Niet alleen vitamine A is goed vertegenwoordigd in het sap, dat geldt ook voor andere vitamines en mineralen die van belang zijn voor een gezond lichaam. Denk daarbij aan kalium, magnesium en calcium. Om een verscheidenheid aan smaken en voedingsstoffen te verkrijgen, is het ook mogelijk om wortelen of wortelsap als ingrediënt te gebruiken in verschillende sapjes.

Het is een aanrader om biologische wortels te gebruiken bij het maken van wortelsap. Zo voorkom je namelijk dat het blootgesteld is aan bestrijdingsmiddelen. Om volop van de gezondheidsvoordelen te profiteren, wordt aangeraden om het sap zonder toevoegingen te drinken. Biologisch wortelsap kun je meestal tot drie dagen in de koelkast bewaren.

Al met al is wortelsap dus zeker een gezonde toevoeging aan je dieet. Het drankje is voorzien van diverse belangrijke vitamines, mineralen en vezels, waardoor je algehele gezondheid een boost krijgt.

Waar is wortelsap goed voor? 9 voordelen.

Ben je bezig met een gezond voedingspatroon en zoek je naar goede toevoegingen? Dan is het natuurlijk goed om te weten welke gezondheidsvoordelen wortelsap heeft. En ja, dat zijn er genoeg! Hieronder vind je de meest bekende voordelen.

wortelsap combineren

1. Stralende huid

Wortelsap is rijk aan vitamine A en antioxidanten. Die ingrediënten helpen bij het bevorderen van een gezonde huid. Antioxidanten beschermen je huid tegen schade door vije radicalen. Die schade kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld stress, vervuiling of blootstelling aan zon. Vitamine A is betrokken bij de productie van collegeen, wat ervoor zorgt dat de elasticiteit van de huid goed blijft. Daarnaast helpt deze vitamine bij het herstellen van de cellen die beschadigd zijn. Drink je wortelsap, dan zorg je ook dat je huid goed gehydrateerd blijft. Bovendien bevat het sap veel natuurlijke suikers, die ervoor zorgen dat de huid gaat glanzen.

2. Ogen

Wortelsap zit bomvol bètacaroteen, wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Dat draagt bij aan de normale werking van onze ogen. Het hoge gehalte van bètacaroteen speelt een essentiële rol in het behoud van een gezond gezichtsvermogen en het ondersteunen van de ooggezondheid.Daardoor kunnen je ogen zich makkelijker aanpassen aan diverse lichtomstandigheden. Ook heeft het een positieve invloed op je nachtzicht en wordt het risico op nachtblindheid kleiner. Hoe gezonder je ogen, hoe langer je scherp kunt blijven zien.

3. Immuunsysteem

Wortelsap maken heeft ook voordelen voor je immuunsysteem. Dat komt door de aanwezigheid van belangrijke voedingstoffen in het sap. Denk daarbij aan bijvoorbeeld vitamine C en bètacaroteen. Door zulke belangrijke voedingsstoffen, wordt je lichaam beschermd tegen ziektes en infecties en krijgt je immuunsysteem een boost. Uit onderzoek blijkt dat wortel(sap) de kans op longkanker en borstkanker mogelijk kleiner maken.

4. IJzergehalte

Wortelsap is een waardevolle bron van ijzer, een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Ijzer is van belang voor de productie van hemoglobine, eiwitten in rode bloedcellen die ervoor zorgen dat zuurstof door het lichaam getransporteerd wordt.Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede en dat moet je zien te voorkomen. Zo nu en dan wortelsap drinken helpt je erbij om ijzer binnen te krijgen, wat goed is voor de gezondheid.

5. Hart

Wortelsap is ook een product dat een positieve werking heeft op het hart. (Biologische) wortels en wortelsap hebben een gunstig effect op het behoud van een gezond hart. het ingrediënt kalium helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk. Hierdoor kan een goede hartgezondheid gerealiseerd worden en het risico op hart- en vaatziekten wordt hierdoor kleiner.

6. Bloedvaten

Wortelsap drinken helpt ook bij het beschermen van je bloedvaten tegen schade. Ze helpen de goede cellen te beschermen en verminderen het risico op beschadigingen van de bloedvaten en ontstekingen. Op de lange termijn zorgt dat voor het behoud van gezonde en soepele bloedvaten.

7. Hersenen

Een ander voordeel van deze bekende groentesap, is dat het bijdraagt aan gezonde hersenen. Dat komt omdat het veel ingrediënten bevat die erbij helpen om de hersenfunctie verbeteren. Door genoeg van zulke voedingstoffen in te nemen, verminder je het risico op cognitieve achteruitgang en houd je je hersenen gezond.

8. Stofwisseling

Wortelsap maken heeft een gunstig effect op de stofwisseling in je lichaam. Een gezonde stofwisseling is van belang om voedsel efficiënt te verwerken en om energie uit voeding te halen. Door het sap regelmatig te consumeren, stimuleer je een gezonde stofwisseling en daar heb je veel profijt van.

9. Spijsvertering

Tenslotte biedt het sap als voordeel dat het gunstig is voor de spijsvertering. Dat komt omdat het drankje vezels bevat, die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering en het voorkomen van constipatie. Vezels stimuleren een goede werking van de darmen.

Wortelsap bij het afvallen

Het drankje past perfect bij een gezonde voeding en als je bezig bent met afvallen. Het sap van wortels heeft namelijk een laag aantal calorieën, zeker in vergelijking met veel andere frisdranken en vruchtensappen met toegevoegde suikers.

Daarnaast kan het drankje je snel een vol gevoel geven door de vezels en hoge hoeveelheid water. Zo voorkom je dat je na het consumeren snel weer een hongergevoel ervaart. Het sap kan zeker bijdragen aan gewichtsverlies, maar blijf ook andere gezonde dingen consumeren.

wortels

Wortelsap en zwanger

Over het algemeen is het veilig om wortelsap te drinken als je zwanger bent. Het is echter altijd raadzaam om dit eerst te overleggen met een arts of verloskundige. Wortelsap is een belangrijke bron van voedingstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de moeder en de baby.

Dat wortel gezond is, is een ding dat zeker is. Wel wordt aangeraden om niet teveel vitamine A binnen te krijgen, dus houd daar rekening mee tijdens je zwangerschap. Drink het sap bijvoorbeeld om de aantal dagen, dan weet je zeker dat je goed zit en dat je hier niet teveel van binnenkrijgt. Tijdens de zwangerschap is het verstandig om de wortels grondig te wassen voordat je het perst tot een sap. Maak je wortelsap of een andere variant met wortels, kies dan naar voorkeur voor biologische producten.

Wortelsap maken

Wortelsap maken is ontzettend simpel. Het enige dat je ervoor nodig hebt, zijn wortelen en een sapcentrifuge of blender. Kies voor verse, stevige wortels van hoge kwaliteit. Het is een aanrader om de wortels eerst in kleinere stukken te snijden voordat je die in de sapcentrifuge doet. Met zo’n apparaat kun je de wortels binnen no time persen of pureren. Wortelsap maken kost dan ook maar weinig tijd en moeite, waardoor het een perfect tussendoortje is.

Sapjes met wortel bij Cilly juices

Heb je inspiratie nodig voor heerlijke sapjes met wortel, experimenteer dan met de onderstaande mogelijkheden.

Veel gestelde vragen wortelsap

1. Hoeveel wortelsap per dag?

Er is geen aanbevolen hoeveelheid voor het maken van sap met wortel. Drink het sap niet te vaak, maar houdt de consumptie ervan matig. Het drankje bevat natuurlijk voorkomende suikers en koolhydraten. Hoewel die van een gezonde bron afkomen, is het alsnog handig om de suikerinname beperkt te houden. Vooral als je een dieet volgt met een beperkt aantal koolhydraten, is het raadzaam om het sap zo nu en dan te drinken.

2. Wat gebeurt er als ik elke dag wortelsap drink?

Het kan geen kwaad als je elke dag wortelsap drinkt. Je profiteert in dat geval optimaal van de vele voedingstoffen die het biedt, waaronder vitamine c, vitamine a, magnesium en andere essentiële voedingstoffen.Houd er wel rekening mee dat er in het sap ook natuurlijke suikers en koolhydraten zitten. Het is aan jou om te bepalen hoeveel je daarvan wilt consumeren in je gezonde voedingspatroon of dieet. Probeer daarom zelf een goede balans te vinden.

3. Is wortelsap goed voor je?

Ja, het sap heeft diverse voordelen voor de gezondheid en daarmee is het een uitstekende aanvulling op een gezond voedingspatroon. Zo heeft het onder andere voordelen voor de huid, de ogen, het hart, de hersenen, de bloedvaten en de spijsvertering.Niet alleen wortelsap is goed voor je, ook wortels in het algemeen zijn een gezonde groente. De vele voordelen van wortel maken het zeker de moeite waard om te experimenteren met wortelrecepten.

Geef een reactie

Top

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now
0
    0
    Winkelwagen
    Jouw mandje is leeg :(Let's shop!